old
Alfa.lt > Gyvenimas > Sveikata

Veidas išduoda žmogaus savijautą

Neįprasti veido pokyčiai gali slėpti kai kuriuos sveikatos sutrikimus.
SCANPIX
„Lietuvos žinios“
2011-07-12 09:54

Vertėtų dažniau pažvelgti į veidrodį, nes veide matomi pokyčiai gali pranešti net apie labai rimtus negalavimus.

Štai gilios raukšlės veide gali liudyti apie besivystančią osteoporozę ar kaulų trapumą. Leidinio „The Daily Mail“ teigimu, dėl visko kaltas kolagenas, įeinantis ir į kaulų, ir į odos sudėtį.

Jei kraujo priplūsta į veidą, žmogui gali būti mitralinė stenozė - lėtinė liga, lemianti širdies nepakankamumo atsiradimą. Širdies vožtuvas tinkamai nedirba, o tai ir didina kraujo spaudimą.

Nudribę vokai gali būti susiję su padidėjusia insulto rizika, plaučių vėžiu ir Belo (dalies veido) paralyžiumi.

Pastaruoju atveju dėl pažeistų veido nervų atsiradę sutrikimai sukelia vienos veido pusės silpnumą ar paralyžių. Todėl žmogui sunku užmerkti akis, o jo burna atrodo nusileidusi. Nervų uždegimą paprastai išprovokuoja herpeso virusas.

Nudribę vokai, kaip ir nerišli kalba, rankų silpnumas bei kiti požymiai, gali pranašauti insultą.

Daug rečiau pakitusi vokų išvaizda siejama su vėžiu, kai viršutinėje plaučio dalyje esantis navikas spaudžia grupę nervų, susijusių su akimis.

Akių kalba

Jei žmogaus akys raudonos, vadinasi, jam arba karštinė, arba akies rainelės uždegimas, arba aukštas kraujospūdis. Savo ruožtu, akies rainelės uždegimas yra susijęs su autoimunine liga ankilozuojančiu spondiloartritu - artrito forma, kai organizmas atakuoja nuosavus audinius, įskaitant ir akis. Tam tikrais atvejais akys gali parausti dėl subkonjunktyvinių kraujosruvų, kurios savo ruožtu būna susijusios su aukštu kraujospūdžiu. O štai akies trūkčiojimai būdingi žmonėms, ištiktiems streso ar kenčiantiems nuo išsėtinės sklerozės.

Vaivorykštės ratilai

Beje, jei aplink akis pasirodo vaivorykštiniai ratilai, tai gali pranešti apie didelį cholesterolio kiekį ar Vilsono ligą. Pastaroji liga - tai genetinis sutrikimas, neleidžiantis kūnui atsikratyti vario pertekliaus. Liga pažeidžia audinius, trukdo judėti, sukelia drebulį. Paprastai ji užklumpa jaunus, iki 35 metų žmones.

Pablyškusi vidinė voko dalis liudija apie anemiją. Analogiškų požymių galima aptikti burnoje, ant skruostų ir nagų. Tačiau tiksliai diagnostikai būtina atlikti kraujo tyrimą.

O štai padidėjusi nosis - rožinių spuogų ir akromegalijos atsiradimo ženklas. Dėl pakitusios nosies išvaizdos gali būti kaltas riebalinių liaukų padidėjimas. Akromegalija vystosi, kai išsiskiria pernelyg daug augimo hormono.

Papilnėjęs veidas

Odos paraudimas gali būti susijęs su vilklige (jai būdingas drugelio formos bėrimas ant skruostų ir nosies), širdies ligomis (kai mitralinis širdies vožtuvas ne visiškai atsidaro, tad didėja kraujo spaudimas) ir menopauze (hormonų šuoliai sukelia smegenų pokyčių, reguliuojančių kūno temperatūrą). Pastaruoju atveju kūnas „mano“, kad temperatūra pernelyg aukšta, tad reikėtų ją sumažinti plečiant odos kraujagysles. Iš čia - paraudimai ir peršėjimo jausmas.

Aptukęs veidas kartais siejamas su kiaulyte (padidėja aplink ausis esančios liaukos) ir nepakankamu skydliaukės aktyvumu. Kai skydliaukė veikia netinkamai (tai gali išprovokuoti vaistai nuo depresijos, širdies ar Hašimoto ligų), sumažėja metabolizmas, o tai gresia antsvoriu, taip pat ir veido srityje.

Spalva ir niežulys

Jei veidas pakeitė spalvą, neatmestinas bronchitas, astma (odos spalva papilkėja dėl deguonies stygiaus) arba gelta (pokyčius sukelia pigmento bilirubino padidėjimas).

Atsiradęs niežulys gali būti sukeltas reakcijos į antibiotikus (neretai į doksicikliną), nėštumo ar egzemos. Pastaruoju atveju ypač pažeidžiama oda aplink akis, ausis. Paskutiniais nėštumo mėnesiais niežulys ar peršėjimas irgi dažnai pasireiškia. Manoma, kad tai sukelia aukštas hormonų lygis. Jie skatina tulžies išsiskyrimą į kraują, taip sukeldami niežulį.

Kai moters veide atsiranda spuogų, galbūt jai yra policistinių kiaušidžių sindromas, neretai susijęs su padidėjusiu testosterono kiekiu, skatinančiu odos riebalų gamybą.

Įtrūkimai ir opelės

Įtrūkusios lūpos, opelės jų kampučiuose - anemijos požymis. Raudonieji kraujo kūneliai yra būtini sveikai odai, tačiau sumažėjus jų gamybai tinkama odos regeneracija neįmanoma. Taip pat tai gali reikšti diabetą. Šiuo atveju greičiau susidaro grybeliai, kurie ir pažeidžia lūpų kampučius. Jei deformuotos lūpos, reikėtų kalbėti apie vėžį ar kokią nors pasikartojančią traumą.

Taip pat įrodyta, kad ausies speneliai, turintys įstrižų raukšlių, yra susiję su širdies ligomis. Pagal vieną teoriją šios raukšlės susidaro dėl blogai susiformavusių kraujagyslių, vadinasi, kils problemų ir dėl širdies kraujagyslių.

 


Dar daugiau straipsnių rubrikoje:
Alfa.lt > Gyvenimas > Sveikata